Friday 10 July 2020

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΝΑΚ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ !



Η αγαπημένη δραστηριότητα του καλοκαιριού είναι φυσικά τα μπάνια στη θάλασσα! Αν παραμείνετε στη θάλασσα για αρκετή ώρα χρειάζεστε σνακ για την παραλία που θα σας κόψουν την πείνα, γιατί αποδεδειγμένα η θάλασσα ανοίγει την όρεξη! 
Να είστε λοιπόν προετοιμασμένοι γιατί αν μείνετε πολλές ώρες χωρίς να τσιμπήσετε κάτι, το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά στο τραπέζι του φαγητού θα καταναλώσετε διπλάσια ποσότητα. Εδώ θα βρείτε ιδέες για καλοκαιρινά σνακ για την παραλία, για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, είτε θα καθίσετε μερικές ώρες, είτε ολόκληρη την ημέρα.
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εφοδιαστείτε με ένα φορητό ψυγείο και όλα τα απαραίτητα για να κάνετε την παραμονή σας στη θάλασσα άνετη.
Μερικές εύκολες λύσεις για το τσιμπολόγημα στην παραλία, είναι τα αυγά βραστά που αντέχουν για πολλές ώρες, αρκεί να είναι σφιχτά βρασμένα και ακαθάριστα. Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας κριτσίνια ολικής ή πολύσπορα, παξιμαδάκια χαρουπιού, σκληρό κίτρινο τυρί και ριζογκοφρέτες. Όλα αυτά αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν θα σας χαλάσουν.
Επίσης, πάρτε μαζί σας ντοματίνια, αγγουράκι και νόστιμες ελιές, ένα από τα πιο υγιεινά σνακΤα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι ίσως η ιδανικός διατροφικός συνδυασμός για μια ημέρα στην παραλία.Πάρτε μαζί σας  ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους ή ό, τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, και έχετε ένα στιγμιαίο υγιεινό σνακ. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Οι καλύτερες επιλογές φρούτων είναι τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι, το σταφύλι, το μάνγκο και το βερίκοκο. Γιατί; Όλα αυτά τα φρούτα βοηθούν να προστατεύσετε  το δέρμα των παιδιών από τις βλαβερές ακτίνες UV.
REFERENCE: ARGIRO.GR

Wednesday 1 July 2020

Χοιρινή μπριζόλα στο φούρνο με μήλα και πατάτες!




Υλικά:
·         180 γρ. χοιρινή μπριζόλα χωρίς λίπος
·         1 μέτρια πατάτα
·         1 μικρό μήλο με φλούδα
·         1 κ.σ σταφίδες ξανθές
·         Κανέλα
·         Αλάτι
·         Πιπέρι

Εκτέλεση:
1.       Κόψτε την πατάτα σε λεπτές φέτες.
2.       Καθαρίστε και κόψτε το μήλο σε μικρές ροδέλες.
3.       Σε ένα ταψί τοποθετήστε την μπριζόλα , τις πατάτες και τα μήλα.
4.       Προσθέστε τις σταφίδες , κανέλα , αλάτι, και πιπέρι κατά προτίμηση.
5.       Καλύψτε και ψήστε στους 180 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά.



Ανά μερίδα
Ενέργεια (KJ)
1672,8
Ενέργεια (Kcal)
400
Λιπαρά (g)
10
Υδατάνθρακες (g)
55
Πρωτεΐνες (g)
34




REFERENCE: ΤΡΩΩ ΕΞΥΠΝΑ ΓΥΜΝΑΖΟΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (ΒΙΒΛΙΟ 2020)

Wednesday 24 June 2020

Σολομός σε ξυλάκια με δεντρολίβανο !


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
·         2 κ. γλ. φρέσκο δεντρολίβανο
·         2 κ. γλ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
·         2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
·         1 κ. γλ. Φρέσκο ξύσμα λεμονιού
·         1 . γλ. Χυμό λεμονιού
·         ½ κ. γλ. Αλάτι
·         ¼ κ. γλ. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
·         1 κιλό σολομό φιλέτο, κομμένο σε κύβους
·         1 φλ. ντοματίνια




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το γκριλ στους 170 βαθμούς Κέλσιου. Αναμιγνύετε το δεντρολίβανο, το λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μέτριο μπόλ. Προσθέστε το σολομό. Τοποθετείστε στα ξυλάκια το σολομό και τις ντομάτες εναλλάξ. Ψήνετε τα σουβλάκια σολομού προσεκτικά γυρίζοντας μια φορά για 4 εώς 6 λεπτά συνολικά. Σερβίρετε αμέσως.






ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (2 ξυλάκια σολομού)
ΘΕΡΜΙΔΕΣ:172
ΛΙΠΟΣ:7ΓΡ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:53 ΜG
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ:4ΓΡ
ΠΡΩΤΕΙΝΗ:23ΓΡ
ΦΥΤΙΚΕΣ ΝΕΣ:1ΓΡ.



Reference : Ανδρεας Χ. Σάββα Διατροφολόγος 

Friday 19 June 2020

Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη: Μύθος ή πραγματικότητα;


Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιστημονική κοινότητα πρότεινε να μη καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αυγών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε διαιτητική χοληστερόλη (η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από την τροφή), καθώς πίστευε ότι αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα, η οποία συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αλλά αυτή η υπόθεση ποτέ δεν αποδείχτηκε. Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της χοληστερόλης αίματος, δε σχετίζεται τόσο με τη κατανάλωση διαιτητικής χοληστερόλης, όσο με την αυξημένη κατανάλωση λίπους, και πιο συγκεκριμένα κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.
Συγκεκριμένα, για τα αυγά, πραγματοποιήθηκαν αρκετές μελέτες, οι οποίες έδειξαν θετική επίδραση της κατανάλωσης τους στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ποια είναι τα οφέλη των αυγών στην υγεία;
  • Τα αυγά είναι μια εξαίρετη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα μεγάλο αυγό προσφέρει πάνω από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, περιέχοντας και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.
  • Τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, της μικρής θερμιδικής αξίας τους (ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 75 θερμίδες), και του μεγάλου δείκτη κορεσμού, αποτελούν μια πολύ χρήσιμη τροφή για την απώλεια βάρους.
  • Στον κρόκο του αυγού, υπάρχει μεγάλη ποσότητα χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που περιορίζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, για έκπτωση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο της ηλικίας και για νόσο Alzheimer. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη της χολίνης δεν είναι επαρκής για το σύνολο των ενηλίκων, και κυρίως για τις έγκυες γυναίκες, γι’ αυτό το λόγο, το αυγό δεν θα έπρεπε να λείπει από τη διατροφή μας.
    Το αυγό είναι πηγή αρκετών αντιοξειδωτικών, με πιο σημαντικό το σελήνιο, το οποίο έχει αποδεδειγμένα προστατευτική δράση για την καρδιά και ενάντια στον καρκίνο.
  • Τα αυγά προστατεύουν την όραση. Ο κρόκος των αυγών περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη, που σχετίζονται με την ηλικία. Μελέτες απέδειξαν ότι τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα αυτών των συστατικών στο αίμα χωρίς να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε;
Επειδή κάτι είναι καλό για την υγεία μας, δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερα τρώμε τόσο καλύτερο. Οπότε 1-2 αυγά την ημέρα μπορούν άνετα να αποτελέσουν τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής για τους υγιείς ενήλικες. Εξαίρεση αποτελούν άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή άτομα με υψηλή χοληστερόλη, για τα οποία η κατανάλωση αυγών συνίσταται να περιορίζεται στα 3-5 αυγά την εβδομάδα, στα πλαίσια μιας διατροφής χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά . Σε περίπτωση που υπάρχει καρδιακό ή αγγειακό πρόβλημα είναι καλό να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας σχετικά με την κατανάλωση αυγών και τους διατροφικούς περιορισμούς.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ
reference:Βλασερού Όλυμπια 

Wednesday 17 June 2020

WRAP με γαλοπούλα , καλαμπόκι , και λιαστές ντομάτες.!!




Υλικά για 4 άτομα:
1 φλ. καλαμπόκι
½ φλ. ψιλοκομμένη φρέσκα ντομάτα
2 Κ. ελαιόλαδο
1 Κ. ξίδι
8 λεπτές φέτες γαλοπούλας
Τορτίγιας ολικής αλέσεως
2 φλ. ψιλοκομμένο μαρούλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Συνδυάζετε το καλαμπόκι , την ντομάτα, τη λιαστή ντομάτα, το ελαιόλαδο και το ξίδι σε ένα μέτριο μπολ. Προσθέστε τα πιο πάνω υλικά σε κάθε πίτα τορτίγιας και τυλίγετε σε ρολό.


ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ (1 WRAP):
ΘΕΡΜΙΔΕΣ 321
ΛΙΠΟΣ 12 γρ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ 35 mg
ΠΡΩΤΕΙΝΗ 19 γρ.
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 35 γρ.


ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
REFERENCE:HEALTHY LIFE MAGAZINE

Wednesday 10 June 2020

Λιγκουίνι με ντοματίνια και βασιλικό !!



Υλικά
500 γρ. Λιγκουίνι (ή σπαγγέτι ολ. άλεσης)
500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 κ.γλ. κόκκινο πιπέρι
2 κλωναράκια βασιλικό (και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 1/2 φλιτζ. νερό
Τριμμένο τυρί παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Βάζουμε το λιγκουίνι , τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τον βασιλικό, το λάδι, τα το αλάτι, το πιπέρι, και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι ζυμαρικά να γίνουν al dente και το νερό να έχει σχεδόν εξατμιστεί (περίπου 9 λεπτά). Αλατοπιπερώνουμε με αλάτι και πιπέρι και γαρνίρετε με βασιλικό. Σερβίρουμε με λάδι και παρμεζάνα.
 reference:ladylike

Friday 5 June 2020

ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ



Τα ροδάκινα προέρχονται από την Κίνα, όπου θεωρούνται φρούτα με αναζωογονητικές ιδιότητες. Τα ροδάκινα και τα συγγενικά τους νεκταρίνια είναι σπουδαία πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, διατροφικών ινών, βιταμινών C, A, E, K, βορίου, που ενισχύει τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ οι φαινολικές ουσίες του (ανθοκυανίνες, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη και κατεχίνες) δρουν συνεργιστικά στην αποτροπή του μεταβολικού συνδρόμου (ένα επικίνδυνο οργανικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών και οδηγεί σε αυξημένη επίπτωση καρδιογκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και πρόωρων θανάτων).

ΣΕ ΤΙ ΩΦΕΛΟΥΝ;
Διαχείριση βάρους: Οι φαινολικές τους ενώσεις είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιδιαβητικές ιδιότητες, ενώ συμβάλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η συχνή κατανάλωση και των δυο φρούτων συμβάλει στη αποτροπή του μεταβολικού συνδρόμου.
Υγεία του Δέρματος: Και τα δυο φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C, σημαντικό συστατικό στην παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό. Είναι επίσης καλές πηγές της αντιοξειδωτικής λουτείνης, που συμβάλει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος (και των ματιών).

Διουρητικά: Πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι το αντίδοτο σε μια διατροφή πλούσια σε νάτριο, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας στα νεφρά και αποτρέποντας την απώλεια οστικής μάζας. Επιπλέον, είναι ελαφρώς καθαρτικά.
Αντικαρκινικά: Εργαστηριακές μελέτες ισχυρίζονται ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο εκχύλισμα του ροδάκινου είναι υπεύθυνες για την αναστολή της μετάστασης του καρκίνου του μαστού. 

ΠΩΣ ΝΑ ΛΑΒΩ ΤΑ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ;
Άμεση κατανάλωση: Φάτε τα ώριμα ροδάκινα και νεκταρίνια μόλις τα αγοράσετε, γιατί ωριμάζουν γρήγορα και χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Διατηρήστε τα για αργότερα: Τόσο τα ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια φτιάχνουν τις πιο γευστικές μαρμελάδες, κομπόστες και γλυκά του κουταλιού.

Tip: Φτιάξτε ένα Αντιοξειδωτικό Παγωμένο Τσάι!
Κόψτε 2 ώριμα ροδάκινα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε 500ml νερού και βράστε τα. Απομακρύνετέ τα από τη φωτιά, προσθέστε 8 σακουλάκια πράσινου τσαγιού, και αφήστε τα να εμποτιστούν στο μείγμα. Πιέστε ελαφρά τα σακουλάκια, καθώς τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα. Προσθέστε 240ml νερό και λίγο μέλι, για να δώσετε γλυκιά γεύση στο τσάι (προαιρετικά). Όταν κρυώσει, το σερβίρετε γαρνιρισμένο με φύλλα μέντας.

ΑΝΔΡΕΑΣ Χ. ΣΑΒΒΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ